Βίντεο-ντοκουμέντο των Data Journalists / Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Παίδων Αγία Σοφία

των Βαγγέλη Τριάντη και Δημήτρη Χατζηνικόλα

Οι «Data Journalists», στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνάς τους για τα «αόρατα» παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν μέσα στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα δύο συγκλονιστικά βίντεο.

Στα βίντεο αποκαλύπτονται οι τραγικές συνθήκες που επικρατούν εντός των θαλάμων, μέσα στους οποίους τα παιδιά αυτά περνούν την ημέρα τους αναμένοντας (ακόμη και για χρόνια), μέχρι να βρεθεί κάποια δομή να τα φιλοξενήσει.

Όσα αποκαλύπτονται στα βίντεο ξεπερνούν ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία, καθώς εν έτει 2023, στα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας διαδραματίζονται σκηνές που θυμίζουν “Κωσταλέξι”.

Οι ευθύνες είναι πολλές και πρέπει να καταλογιστούν όπου αναλογούν, και πρωτίστως προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο είναι και το αρμόδιο για να διευθετήσει το ζήτημα και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, αλλά και να δώσει απαντήσεις σχετικά με την σοκαριστική εικόνα που παρουσιάζει ένας τόσο ευαίσθητος τομέας της δικαιοδοσίας του.

Πρόκειται για δύο βίντεο, τα οποία έχουν τραβηχτεί μέσα στις ημέρες των εορτών, (φαίνεται άλλωστε από το πεσμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο) στο νοσοκομείο «Παίδων Αγία Σοφία» και εστάλησαν στους Data Journalists από συγγενικά πρόσωπα των παιδιών.

Όσα καταγράφονται στα βίντεο επιβεβαιώνουν πλήρως αυτά που γράφαμε στην πρόσφατη έρευνά μας. Σε ένα από τα δωμάτια του νοσοκομείου, όπου φιλοξενούνται παιδιά των οποίων η επιμέλεια έχει αφαιρεθεί από γονείς με εισαγγελική εντολή, το πάτωμα έχει πλημμυρίσει με νερά.

Κάποια από τα παιδιά, φέρεται να έχουν κλείσει το σιφόνι της μπανιέρας και να έχουν αφήσει τη βρύση ανοικτή. Ως αποτέλεσμα το νερό έχει πλημμυρίσει όλο το δωμάτιο, με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας τόσο για τα ίδια όσο και για το προσωπικό του νοσοκομείου.

Επίσης, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα βίντεο, ένα από τα ανήλικα φέρεται να έχει αφοδεύσει και να έχει γεμίσει τον τοίχο του δωματίου με κόπρανα. Ένα άλλο παιδί, το οποίο, φέρεται σύμφωνα με τους αποστολείς των βίντεο να είναι ΑμεΑ, κρατά το «τηλέφωνο» από το ντους του μπάνιου και χτυπά το τζάμι του μπάνιου.

Οι εικόνες που καταγράφονται αποδεικνύουν πως οι συνθήκες διαβίωσης είναι παντελώς ακατάλληλες για να διαμένουν παιδιά, καθώς διατρέχουν κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή. Είναι ολοφάνερο ότι τα παιδιά χρειάζονται εποπτεία και καθοδήγηση από ειδικούς, κάτι που τα νοσοκομεία αδυνατούν να παρέχουν.

Άλλωστε τα παιδιά αυτά υποτίθεται ότι οδηγούνται στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας (συνήθως στα τρία νοσοκομεία της Αττικής, στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, στο Παίδων Αγία Σοφία και στο Παίδων Πεντέλης), προκειμένου να υποβληθούν και στις απαραίτητες εξετάσεις μέχρι να προωθηθούν σε δομές.

Ωστόσο, λόγω σημαντικών ελλείψεων και της γραφειοκρατίας, παραμένουν σε έναν θάλαμο νοσοκομείου πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνο, χωρίς καμία μέριμνα.

Χωρίς παιδοψυχολόγους, χωρίς δασκάλους, χωρίς την απαραίτητη κοινωνικοποίηση για την τρυφερή ηλικία τους. Επί της ουσίας εξασφαλίζοντας μόνο ένα πιάτο φαγητό την ημέρα και ένα κρεβάτι για ύπνο το βράδυ.

Η δημοσιογραφική έρευνα των Data Journalists είχε αποκαλύψει ότι, παραμονές Χριστουγέννων 2022, στα δύο κεντρικά Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, ζουν ουσιαστικά “παρατημένα” 53 παιδιά. Συγκεκριμένα, 37 παιδιά μεγαλώνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών “Αγλαϊα Κυριακού” και 16 παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”.

Η έρευνα των «Data Journalists» είχε αποκαλύψει ότι πολλά από τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και ορισμένα απλώς εξαφανίζονται, αφού μεγάλο μέρος της ημέρας τους το περνάνε στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων όπου διαμένουν.

Επίσης από το ρεπορτάζ προέκυπτε ότι εκτός από την περίπτωση της καταγγελίας μιας μητέρας για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του 7χρονου γιου της από 14χρονο παιδί στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Παίδων, στις 5 του περασμένου Νοεμβρίου ένα παιδί που νοσηλεύεται εκεί και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας έστριψε και έσπασε τα δάχτυλα του χεριού (προκαλώντας μάλιστα ζημιά στους τένοντες) ενός 14χρονου.

Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική την παρέμβαση της πολιτείας, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι ένα φαινόμενο που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες αλλά κρατά εδώ και πολλά χρόνια.

Πηγή: datajournalists.co.uk

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08/01/2023 - 16:02